Mesleki durumlara ve statülere göre pasaportlar dörde ayrılmaktadır:
- Hususi Pasaport (Yeşil)
- Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)
- Diplomatik Pasaport (Siyah)
- Hizmet Pasaport (Gri)
Hususi Pasaport (Yeşil):
Yeşil Pasaport olarak bilinen Hususi Pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilir. Yeşil Pasaport olarak bilinmesinin sebebi Pasaportun renginden kaynaklanmaktadır. Hususi (Yeşil) Pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar.
Hususi Pasaport (Yeşil) Nasıl Alınır ve Süresi Ne Kadardır?
Hususi (Yeşil) Pasaport başvurusu yapacak kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve istenen ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Gitmeden önce online olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerinden randevu alınmalıdır.
Hususi Yeşil Pasaportlar, çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen durumlara göre 6 aydan 5 yıla kadar verilebilir.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo):
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir bu yüzden Bordo pasaport olarak bilinir. Bordo pasaporta sahip kişiler vizesi olmayan ülkelere direkt gidebilirler. Kişinin talebine göre 6 aydan 10 yıla kadarki süreyi kapsayacak şekilde verilebilir.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo) Nasıl Alınır ve Süresi Ne Kadardır?
Umuma Mahsus Pasaport alma işlemi için gerekli şartları ve belgeleri tamamladıktan sonra ilçe nüfus müdürlüklerine giderek başvuru yapabilirsiniz. Yabancı ülkede bulunan bireyler is kayıtlı oldukları konsolosluk üzerinden başvurularını yapabilirler. Umuma Mahsus Pasaport başvurusu yapacak olan bireylerin yaş farkı gözetmeksizin şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Diplomatik Pasaport (Siyah):
Diplomatik Pasaport, diplomatların statüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimliktir. Diplomatik (Siyah) Pasaport, yurtdışında konferans ve kongrelere katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir.
Diplomatik Pasaport (Siyah) Nasıl Alınır?
Diplomatik (Siyah) Pasaport, alınması en çok kritere sahip Pasaporttur. Sadece devlet adına görev yapmakta olan kişilere verilir.
Hizmet Pasaport (Gri):
Hizmet (Gri) Pasaport, Yeşil Pasaport gibi devlet için çalışan yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilir. Milli sporcular da bu pasaportu kullanırlar. 5682 Sayılı Pasaport Kanunu gereğince sadece görev yaptıkları zaman zarfını kapsamaktadır. Gri (Hizmet) Pasaportu birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sunar.
Pasaport Çevirisi
Ülkeler arası seyahatlerde kullanılan belgeye pasaport denir. Pasaport tercümesi özellikle evlenme daireleri tarafından, yurtdışında yaşayan veya yabancı bir kişi ile evlenmek isteyen kişiler için talep edilir. Yeminli tercüman tarafından tercüme edilen belgeye daha sonra noter tarafından tasdik yapılır.
Pasaport çevirilerinin çoğunlukla istenildiği bir diğer yer ise iş kurumlarıdır. Türkiye’de çalışacak yabancı uyruklu kişilerin, işe gireceği kurum tarafından veya bazı Büyükelçilikler tarafından pasaportlarının tercüme edilmesi istenebilir.
Bazı kurumlar pasaport çevirilerini sadece yeminli tercüman tarafından yapılan imzalı tercümesini kabul eder. Resmi kurumlar ise noter onaylı pasaport çevirisi ile işlem yapmaktadırlar. Yurt dışında kullanılacak pasaport çevirileri noterde tasdik edilmelidir. Daha sonra ise pasaport çevirisinin yurtdışında geçerli olması için Kaymakamlık ya da Valiliklerden Apostil Onayı yapılmalıdır.
Pasaport Çevirisinin İstendiği Bazı Durumlar
- Yurtdışına giriş çıkışlarda,
- Turistik seyahatlerde,
- Yurtdışı kurumlarına yapılacak resmi başvurularda,
- Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyruklu bireylerden,
- Yabancı uyruklu bireylerin türk vatandaşı ile evlilik yapmak istediklerinde,
- Türkiye’de devir, taahhütname ve vekalet işlerinde,
- Yabancı uyruklu bireylerin hastane tedavilerinde,
pasaport çevirisi alınmaktadır. Kamu kuruluşları mutlaka noter onaylı pasaport tercümesi kabul ederken diğer kamu dışı işleriniz için sadece yeminli tercüman onayı gerekebilir.
Pasaport Tercüme Fiyatları
Pasaport çeviri ücreti ve tasdik ücreti konusunda en güncel ve doğru bilgiyi, ücretsiz olarak iletişim bilgilerimiz üzerinden ofisimizi arayarak öğrenebilirsiniz.
Alle Yeminli Tercüme Bürosu pasaport çeviri ihtiyacınızı en hızlı şekilde size söylenen zamanda teslim eder. İnternet, Whatsapp, kargo ya da e posta üzerinden bize pasaportunuzu iletebilirsiniz. Pasaportunuz istediğiniz dile tercüme edildikten sonra kontrol ve onay süreçleri en hızlı ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirilir.
Pasaport Çevirisi Ne Kadar Sürer?
Pasaport çeviri işlemi çeviriyi yapacak olan tercüme bürosu ve yeminli tercümanın iş yoğunluğuna göre değişsede en fazla 25 dakika sürmektedir. Yapılan pasaport çevirisinin ardından onay işlemi yapılır ve size en hızlı bir şekilde teslim edilir.
Leave A Comment